Amennyiben Ön Ausztriában létesít állandó lakóhelyet (Hauptwohnsitz), javasolt Magyarország felé bejelentenie külföldi letelepedést. Ez azzal jár, hogy megszűnik a lakcíme Magyarországon, és külföldön élő magyar állampolgárként fog szerepelni a nyilvántartásokban.

Az EU-ban egy polgárnak csak egy tagállamban lehet bejelentett állandó lakcíme (Hauptwohnsitz), de több helyen tarthat fenn tartózkodási helyet (Nebenwohnsitz). A gyakorlat azt mutatja, hogy az osztrák hatóságok szigorúbban ellenőrzik ennek a szabálynak a betartását, mint a magyarok.

A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a magyar kormányablakban, járási hivatalban jelenti be a külföldön élőként való nyilvántartásba vételt. Ebben az esetben azonnal megkapja az új lakcímkártyáját "Lakóhely: külföldi cím" megjelöléssel.

Amennyiben a bécsi konzuli osztályon szeretné a külföldi letelepedését bejelenteni, akkor a kijelentési eljárás előreláthatólag 3 hónapot vesz igénybe, ugyanis haza kell küldeni a kérelmet az Ön lakcíme szerinti okmányirodába, és onnan küldik vissza Bécsbe az újonnan kiállítot lakcímkártyát. Ez kikerülhető, ha Ön magyarországi okmányirodában jelentkezik ki.

A kérelem benyújtására konzuli osztályunkon csak előzetes időpontfoglalás alapján kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az ügyfélfogadás menüpontban találnak információt.

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

Fontos!

Kiskorú kérelmezők esetében a végleges külföldi letelepedés bejelentéséhez mindkét szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő jelenléte szükséges.

A végleges külföldi letelepedés bejelentésével a lakcímkártya bevonásra kerül, helyette új lakcímkártya kerül kiállításra "Lakóhely: külföldi cím" megjelöléssel.

Amennyiben Önnek ausztriai állandó lakcíme van, akkor uniós polgároknak szóló osztrák személyazonosító igazolványt (Lichtbildausweis für EWR-Bürger) igényelhet Ausztriában:

www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120820.html

Amennyiben Ön már rendelkezik „Lakóhely: külföldi cím” megjelölésű magyar lakcímkártyával, de közben lakcímváltozás történt, akkor kérjük „A külföldön élő magyar állampolgár külföldi lakóhely változásának elektronikus úton történő bejelentését”. Ezt a www.nyilvantarto.hu weboldalon elérhető Webes ügysegéd útján (ennek használatához nem szükséges Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezni!) tehetik meg.